Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. zobacz wpisy o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film